Blog > Komentarze do wpisu
Najprostszy chleb pszenny

Chleb ten upiek豉m po raz pierwszy gdy mia豉m 11 lat. Ni e jest to wi璚 przepis wymagaj帷y nadmiernie rozwini皻ego talentu cukierniczo-piekarskiego.

Mam do tego wypieku ogromny sentyment, jest to m鎩 ulubiony chleb. I mimo 瞠 wypr鏏owa豉m wiele r騜nych przepis闚, na zakwasie, dro盥瘸ch, z jajami, bez, z margaryn, mas貫m, miodem, ziarnami, z m彗i psz ennej, 篡tniej, orkiszowej, pe軟oziarnistej czy te nie, 瘸den mu nie dor闚na. Bo przepis ten jest tak prosty w swojej prostocie...

Przepis ma ju kilka dobrych lat, nie znam wi璚 jego genezy.


Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i do盥瞠, doda m彗 is s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu ciasto jeszcze raz zagnie嗆 i ponownie odstawi na 30 min. Piec chleb w temp. 220 stopni C, przez ok. 50 min.



鈔oda, 25 listopada 2009, mania179

Polecane wpisy

  • Nowy blog

    Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie na m鎩 nowy blog . Pozdrawiam, mania179. :)

  • Chleb pszenno-篡tni na zakwasie

    Zakwasu si ba豉m. Do czasu, gdy go zrobi豉m. I chocia jego zapach nie jest przyjemny, to chleb na zakwasie jest zupe軟ie inny ni na dro盥瘸ch (ja akurat pref

  • Chleb wieloziarnisty

    Ostatnio do嗆 cz瘰to zdarza si, 瞠 na niedziel pieczemy chleb. Ten jest troch inny, bo z m彗i krupczatki (prawd m闚i帷 nigdy si z takim przepisem wcze郾iej