sobota, 30 stycznia 2010
Tort bezowy z kremem nutellowym

Tort bezowy

Tort na os這d 篡cia po niesprawiedliwie przegranym meczu naszych szczypiornist闚 z reprezentacj Chorwacji.

A tak na serio – nie wzi窸abym si za ten tort, gdyby nie:

a) zapewnienia Viridianki o 豉two軼i i pyszno軼i tort闚 bezowych :)

b) zapasem bia貫k, kt鏎e zosta造 mi po innym wypieku, asle o tym p騧niej.

W ka盥ym razie tort jeszcze niepr鏏owany, aczkolwiek krem pyszny. Mia豉m jedynie problem z bezami – jedna ‘oklap豉’, a dwie inne nie chcia造 oderwa si od papieru.

Przepis od Viri. Cytuj :)

Sk豉dniki na 3 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k
  • 250 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej

Blach do pieczenia wy這篡 papierem, na kt鏎ym narysowa 3 okr璕i o 鈔ednicy 20 cm (najpro軼iej odrysowa jaki talerzyk lub miseczk). Ubi bia趾a na sztywno, dalej ubijaj帷 dodawa cukier, 造磬a po 造盧e, co bardzo wa積e - stopniowo. Na ko鎍u delikatnie wmiesza skrobi i sok z cytryny.

Mas wy這篡 na narysowane ko豉. Piec przez 1 godzin w 140ºC. Wy陰czy i lekko uchyli piekarnik - maj tak wystygn望 (najlepiej zrobi to na noc).

Sk豉dniki na krem:

  • 400g serka mascarpone
  • 8造瞠k nutelli
  • 2-3 造磬i gorzkiego kakao

Serek, nutell i kakaodok豉dnie zmiksowa.

Dodatkowo:

  • wi郾ie, wydrylowane i pokrojone na po堯wki

Mas podzieli na2 cz窷ci i prze這篡 ni 3 blaty bezowe, dodatkowo na ka盥ej warstwie kremu uk豉da owoce. Wierzch udekorowa wi郾iami. Tort nadaje si od razu do spo篡cia. Przechowywa w lod闚ce.

21:01, mania179 , Torty
Link Komentarze (7) »
niedziela, 17 stycznia 2010
Kawa cappuccino

cappuccino

"Cappuccino - w這ski nap鎩 kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczypt sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane cz瘰to do smaku z ga趾 lod闚 w 鄉ietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne w這skie cappuccino sk豉da si z 25cm3 espresso, do kt鏎ego wlewa si odpowiednio spienione mleko. Mleko spienia si przy pomocy gor帷ej pary uwalnianej przez specjaln dysz zanurzon w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z w這skim normami pianka na cappuccino ma 1-2 cm grubo軼i i charakteryzuje si kremow, ciek陰 konsystencj, jest te ca趾owicie pozbawiona widocznych p璚herzy powietrza. Obj皻o嗆 cappuccino to 120-150 cm3."


Moje cappuccino jest troch 'oszukane', tj. nie przygotowywa豉m go tak jak we w這skich kawiarniach :) niemniej jednak bardzo mi smakuje.

Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi z ksi捫ki 'Kuchnia polska' autorstwa Ewy Aszkiewicz.



Sk豉dniki

  • 4 fili瘸nki pe軟ot逝stego mleka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 p豉skie 造瞠czki dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej (chocia oczywi軼ie mo積a te zast徙i j zaparzon espresso, tylko, 瞠 nie pr鏏owa豉m i nie wiem w jakich proporcjach)
  • cukier do smaku
  • bita 鄉ietana do dekoracji


Fili瘸nki, w kt鏎ych podamy kaw, nale篡 trzyma we wrz帷ej wodzie. Mleko podgrza do momentu wrzenia, nie dopu軼i do zgaotowania, zdj望 z ognia, doda 5 startych kostek (jedn zostawi do dekoracji), cukier i kaw. Sk豉dnki wymiesza a ca這嗆 lekko si spieni. Kaw rozla do fili瘸nek, udekorowa 鄉ietan i czekolad.

PS Polecam cukierki widoczne na fotografii :) - s naprawd pyszne.

16:13, mania179 , Napoje
Link Komentarze (3) »
Bu趾i pszenne

Bu趾i

Uff, jestem spowrotem. Strasznie mi przykro, ostatnio by豉m zabiegana, pr鏏ne egzaminy, konkursy, a koniec semestru za pasem, w dodatku wiele wypiek闚 niestety nie uwieczni豉m.

Bu趾i to nic innego jak przepis na m鎩 ulubiony chleb, tyle tylko, 瞠 pieczony kr鏂ej i w troch ni窺zej temperaturze. Mo積a uformowa dowolne kszta速y, kilka z nich przedstawiam na zdj璚iu :)

Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i dro盥瞠, doda m彗 i s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu uformowa bu趾i i pozostawi do napuszenia. Piec w temp. 190-200oC przez oko這 30 minut.

Bu趾i2

Bu趾i3

15:54, mania179 , Bu趾i
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 04 stycznia 2010
Migda這wy shortbread

Migdalowy shortbread

Mam tyle zaleg這軼i w ogl康aniu blog闚, tyle nienapisanych komentarzy, 瞠 a sama si sobie dziwi, 瞠 si tak 'zapu軼i豉m' :) niestety brakuje mi ostatnio czasu na fotografowanie i wstawianie na bloga, bo pi瘯, owszem, du穎. Mam nadziej, 瞠 nied逝go uda mi si nadrobi, chocia to te zale篡 od kilku kwestii...

Shortbread powsta pod wp造w chwili. Smakuje jak ka盥y tego typu wypiek - kruchy, ma郵any, z wyczuwaln nut migda堯w.


Sk豉dniki

  • 20 dag m彗i
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag mas豉
  • 4 dag migda堯w w s逝pkach
  • 1 造瞠czka olejku migda這wego
  • szczypta soli


Wszystkie sk豉dniki wymiesza i szybko zagnie嗆. Wy這篡 form do pieczenia. Piec na z這ty kolor w temp. 175-180o.

pi徠ek, 01 stycznia 2010
Bia豉 Dama

Bia豉 dama

Koniec Starego Roku i mojego 'urlopu', powracam do blogowania. :)


Bia豉 Dama jest jednym z moich ulubionych ciast, oczywi軼ie by豉 przygotowana na 安i皻a, ale zdj璚ia s wcze郾iejsze, gdy nie uda這 mi si sfotografowa 瘸dnego mojego 鈍i徠ecznego wypieku, nad czym bardzo ubolewam.

Przepis st康.


Masa serowa

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 500 g mielonego twarogu**
  • 8 造瞠k cukru
  • puszka brzoskwi
  • 4 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki wody

Masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • kostka (250 g) margaryny

Posypka kokosowa

  • 150 g wi鏎ek kokosowych
  • 100 g mas豉
  • 造磬a cukru

Ponadto

  • Herbatniki (u mnie 250-300 g)

Herbatnikami wy這篡 form wy這穎n papierem do pieczenia.


Sch這dzon 鄉ietan ubi z cukrem, stopniowo dodawa ser, ci庵le miksuj帷. Brzoskwinie pokroi w kostk, doda do masy, wymiesza. Doda 瞠latyn rozpuszczon w wodzie, mas u這篡 na herbatniki. Na mas u這篡 kolejn warstw herbatnik闚.

Budynie ugotowa. Zimne utrze z margaryn. Mas u這篡 na drugiej warstwie herbatnik闚.

Mas這 rozpu軼i z cukrem, wsypa wi鏎ki. Podsma篡 je na z這ty kolor. Ostudzi i zimnymi posypa ciasto.

* ciasto najlepiej smakuje, gdy herbatniki ca趾owicie nami瘯n masami.

** doda豉m 550 g twaro磬u kanapkowego "M鎩 ulubiony"

Bia豉 dama2

Bia豉 dama3