niedziela, 14 lutego 2010
Przerwa

Musz si uspawiedliwi - przez najbli窺ze kilka (ewentualnie kilkana軼ie, wszystko zale篡 od d逝go軼i pobytu) nie b璠 wrzuca豉 nowych przepis闚, bo wyje盥瘸m :) Upragniony wypoczynek po wielu intensywnych dniach.

W takim razie do nast瘼nego razu :)


17:58, mania179 , Inne
Link Komentarze (3) »
Muffinki orzechowe

muffinki orzechowe

Muffinki zrobione ju bardzo dawno temu. I w sumie nawet ich nie spr鏏owa豉m :) pachnia造 豉dnie, wykonanie szybkie, jak to przy muffinkach, mia豉m tylko problem z konsystencj ciasta – by這 bardzo wodniste, ale nic ju z nim nie robi豉m, uda這 mi si prze這篡 je do foremek.


Przepis st康.

Sk豉dniki na 12 muffinek:


  • 280 g m彗i
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego br您owego cukru
  • 100 g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 造瞠k oleju s這necznikowego lub 85 g stopionego mas豉
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


W jednym naczyniu wymiesza m彗, proszek do pieczenia, cynamon, s鏊, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepa jajka, doda mleko, ekstrakt i olej.

Po陰czy zawarto嗆 obu naczy, wymiesza.

Form do muffinek wy這篡 papilotkami. Na這篡 do nich ciasta do 3/4 wysoko軼i. Piec oko這 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzi na kratce.

muffinki orzechowe2

niedziela, 07 lutego 2010
Rogaliki dro盥穎we z d瞠mem wi郾iowym

rogaliki

Rogalikami zajadali鄉y si w poprzedni weekend, nie mog豉m wstawi ich na bloga, bo zapodzia mi si aparat ;)

U篡豉m do nich d瞠mu wi郾iowego, ale my郵, 瞠 r闚nie dobrze b璠 smakowa造 z innym nadzieniem. Z ciastem pracuje si bardzo przyjemnie, jedyny problem to to, 瞠 niekt鏎e rogaliki mi si podczas pieczenia porozkleja造 :)


Przepis z ksi捫ki 'Kuchnia polska'.


Sk豉dniki:

  • 3 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 kopiaste 造磬i cukru pudru (cho ja da豉bym troszk wi璚ej, bo wysz造 mi ma這 s這dkie)
  • 6 dag mas豉 lub margaryny
  • 3 鄴速ka
  • 3 dag dro盥篡
  • sk鏎ka otarta z cytryny (opcjonalnie, ja nie doda豉m)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklank mleka
  • powid豉/marmolada/d瞠m
  • cukier puder lub lukier o dowolnym smaku

Do przesianej m彗i doda rozczyn zrobiony z ciep貫go mleka, dro盥篡, 造瞠czki m彗i i 造瞠czki cukru pudru, 鄴速ka, cukier puder, sk鏎k i s鏊, wszystko wymiesza. Pod koniec zagniatania doda roztopione i ostudzone mas這 (ew. margaryn) i jeszcze przez chwil wyrabia, a t逝szcz zostanie ca趾owicie wch這ni皻y. Przykry ciasto 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i. Ciasto rozwa趾owa, wyci望 tr鎩k徠y, nak豉da powid豉/marmolad/d瞠m i zwija rogaliki. Uk豉da je na blasze w odst瘼ach, poczeka a podwoj obj皻o嗆 i piec w temp. 170 stopni C przez 25 min. Po ostudzeniu posypa cukrem pudrem lub posmarowa lukrem.


rogaliki2

czwartek, 04 lutego 2010
Faworki

faworki

'Faworki – polskie tradycyjne, chrupkie ciastka o s這dkim smaku, w kszta販ie z這穎nej kokardki, sma穎ne i posypywane cukrem pudrem. Najcz窷ciej spo篡wane w czasie karnawa逝 i T逝stego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed 字od Popielcow. Wyrabia si je z ciasta 鄉ietanowego zbijanego i sma篡 jak p帷zki.

Z takiego samego ciasta robi si tak瞠 tzw. r騜e karnawa這we.'

廝鏚這: Wikipedia


Przepis z ksi捫ki "Kuchnia polska".


Sk豉dniki

  • 50 dag m彗i pszennej tortowej
  • 5 鄴速ek
  • 5-6 造瞠k 鄉ietany (najlepiej dodawa stopniowo)
  • 造磬a mas豉
  • cukier puder do posypania + 2 czubate 造磬i
  • t逝szcz do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki (opr鏂z t逝szczu) po陰czy, wyrobi ciasto. Przykry 軼iereczk, 瞠by nie obsycha這, wa趾owa po kawa趾u na do嗆 cienki placek. Kroi na paski, ka盥y z nich naci望 na 鈔odku i robi 'kokardk'. Sma篡 w gor帷ym t逝szczu. Posypa cukrem pudrem.

faworki2

poniedzia貫k, 01 lutego 2010
Chleb pszenno-篡tni na zakwasie

chleb

Zakwasu si ba豉m. Do czasu, gdy go zrobi豉m. I chocia jego zapach nie jest przyjemny, to chleb na zakwasie jest zupe軟ie inny ni na dro盥瘸ch (ja akurat preferuj ten drugi).

A ten chlebek jest bardzo dobry, przyjemny w wyrabianiu i smaczny. Polecam ka盥emu ;)


Ze strony Tatter.

Zaczyn:

  • 110 g aktywnego 篡tniego zakwasu razowego
  • 125 g maki pszennej chlebowej (da豉m zwyk陰 pszenn, typ 480)
  • 30g wody

Sk豉dnik zaczynu dobrze wymiesza. Prze這篡 do miski i szczelnie j przykry, po czym odstawi na 4 godziny w miejscu o temp. pokojowej. Zakwas powinien podwoi obj皻o嗆, obj皻o嗆 zale積o軼i od jego aktywno軼i, mo瞠 to potrwa d逝瞠j lub kr鏂ej.

Wyro郾i皻y ju zakwas w這篡 na noc do lod闚ki.

Nast瘼nego dnia, oko這 godziny przed planowanym przygotowywaniem ciasta, wyj望 starter z lod闚ki i pozwoli mu ogrza si do temperatury pokojowej.*


Kawa趾i zaczynu po陰czy z:

  • 575 g m彗i chlebowej
  • 2 造瞠czkami soli
  • 340-390 g letniej wody

Ciasto zagniata przez oko這 12 minut r璚znie lub 6-7 min. mikserem. Powinno by 軼is貫 i lepkie. Zostawi do wyro郾i璚ia na 4 godziny, sk豉daj帷 trzykrotnie.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Wy這篡 do foremek wysmarowanych mas貫m, pozwoli wyrosn望 do brzeg闚 foremki. Naci望, piec przez 10 minut w temp. 260oC z par. Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 230oC i obr鏂i chleby o 180o.


*autorka radzi podzieli starter na 10 cz窷ci, by szybciej si ociepli.

15:53, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »