niedziela, 29 listopada 2009
Chleb wieloziarnisty

Ostatnio do嗆 cz瘰to zdarza si, 瞠 na niedziel pieczemy chleb. Ten jest troch inny, bo z m彗i krupczatki (prawd m闚i帷 nigdy si z takim przepisem wcze郾iej nie spotka豉m, to pierwszy tego typu) z domieszk jasnej m彗i 篡tniej. Na dro盥瘸ch. Bardzo mi smakuje, ze wzgl璠u na zawarto嗆 dyni i s這necznika, ale tak瞠 innych ziaren. ζtwy do przygotowania, w sam raz dla pocz徠kuj帷ych.

Przepis dosta豉m od Cioci.

Sk豉dniki

  • 400 g m彗i krupczatki
  • 100 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 30 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 70 g otr瑿
  • 15 g ziaren s這necznika
  • 15 g ziaren dyni
  • 8 g siemienia lnianego
  • 350 ml ciep貫j wody
  • 1/2 造磬i soli


Obie m彗i wymiesza w naczyniu, doda ziarna, otr瑿y i s鏊 oraz dro盥瞠 rozpuszczone w wodzie. Wyrobi ciasto, odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. Chleb piec w temp. 180oC przez oko這 1 godz.


12:39, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 listopada 2009
Andrzejkowe ciasteczka z wr騜b

Poniewa za kilka dni ostatni dzie zabaw w tym roku, czyli Andrzejki, nale瘸這 jako to uczci. W ubieg造m roku chi雟kie ciasteczka z wr騜b cieszy造 si ogromnym powodzeniem, wi璚 i teraz postanowi豉m powt鏎zy ten sukces.

Same ciastka s 鈔ednie w smaku, do嗆 jajeczne, kruche. Natomiast wr騜by pisa豉m na komputerze i 瘸dna si nie rozmaza豉.

Przepis pochodzi st . Od siebie doda豉m olejek waniliowy i zmieni豉m troch spos鏏 wykonania. Brzegi moich ciasteczek potraktowa豉m widelcem, dlatego wygl康aj troch jak piero磬i.

Sk豉dniki

  • 3 jajka *
  • 8 dag cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego (8 g)
  • 2 造磬i oleju
  • 1 造瞠czka olejku waniliowego
  • 30 dag m彗i pszennej
  • szczypta soli
  • obrane migda造 lub orzechy laskowe


Jajka roztrzepa z cukrem i cukrem waniliowym, miksowa przez chwil. Doda olej i olejek, nast瘼nie m彗 i s鏊, mikserem wyrobi ciasto. Rozwa趾owa na do嗆 cienki placek, wycina szklank k馧ka (moja mia豉 鈔ednic 7 cm). Na 鈔odek ka盥ego k馧ka nak豉da orzech i wr騜b, zlepia i formowa ro瞠k, wywijaj帷 ko鎍闚ki ciasteczka. Piec w temp. 180oC przez ok.18 min. (Ciastka s lekko anemiczne :) )

* da豉m dwa gigantyczne jajka

czwartek, 26 listopada 2009
Gofry cynamonowe

Dzi b璠zie s這dko, cynamonowo i truskawkowo. Bo te gofry ewidentnie takie s. Aromatyczne, mo瞠 troch 鈍i徠eczne - w ka盥ym razie pyszne.

Przepis zosta opracowany przeze mnie.

Sk豉dniki

  • 100 g mas豉
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka*
  • 造瞠czka cynamonu
  • 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 g m彗i pszennej
  • d瞠m truskawkowy

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Doda jajka, jedno po drugim, dok豉dnie je 陰cz帷 z mas. Wsypa m彗, dola 150 ml mleka. Odstawi na 15 minut. Po up造wie kwadransa przemiesza mas, w razie potrzeby dola reszt mleka. Wymiesza z proszkiem i cynamonem. Piec do zarumienienia na gofrownicy wysmarowanej t逝szczem. Podawa posmarowane d瞠mem truskawkowym, pomara鎍zowym lub wi郾iowym.

*ilo嗆 mleka zale篡 od konsystencji masy – nie mo瞠 by ani za g瘰ta, ani zbyt lej帷a; najlepiej jest mleko dolewa powoli

17:18, mania179 , Desery
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 25 listopada 2009
Najprostszy chleb pszenny

Chleb ten upiek豉m po raz pierwszy gdy mia豉m 11 lat. Ni e jest to wi璚 przepis wymagaj帷y nadmiernie rozwini皻ego talentu cukierniczo-piekarskiego.

Mam do tego wypieku ogromny sentyment, jest to m鎩 ulubiony chleb. I mimo 瞠 wypr鏏owa豉m wiele r騜nych przepis闚, na zakwasie, dro盥瘸ch, z jajami, bez, z margaryn, mas貫m, miodem, ziarnami, z m彗i psz ennej, 篡tniej, orkiszowej, pe軟oziarnistej czy te nie, 瘸den mu nie dor闚na. Bo przepis ten jest tak prosty w swojej prostocie...

Przepis ma ju kilka dobrych lat, nie znam wi璚 jego genezy.


Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i do盥瞠, doda m彗 is s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu ciasto jeszcze raz zagnie嗆 i ponownie odstawi na 30 min. Piec chleb w temp. 220 stopni C, przez ok. 50 min.



16:23, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »
Koniec i Pocz徠ek

Nigdy nie zak豉da豉m w internecie kont, nie mia豉m te bloga, nie wrzuca豉m zdj耩 do sieci, zwyczajnie nie mia豉m z tym do czynienia. I pewnie niewiele by si zmieni這, pewnie nie zak豉豉bym dzi tej strony, w豉snej, gdyby nie pewna sytuacja, kt鏎a zdarzy豉 si we wakacje...


Dlaczego taki blog?

Szukaj帷 przepisu na pierniki (a by to lipiec), natkn窸am si na kika przestarannych blog闚, z pi瘯nymi zdj璚iami i opisami. Jako naturalny, ludzki odruch pojawi豉 si pozytywna zazdro嗆. Jednak瞠 do decyzji o za這瞠niu w豉snego musia豉m dojrze.


Dlaczego taka nazwa?

Niedawno dosta豉m ksi捫k pt. "S這dkie inspiracje", kt鏎y to tytu bardzo mi si spodoba.

15:36, mania179 , Torty
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2