czwartek, 24 grudnia 2009
Marcepanowe prezenty

Marcepanowe prezenty

Kuleczki zwane "marcepanowymi prezentami" ze sposobu I pierwszy raz zrobi豉m kilka lat temu. I prawd m闚i帷 - u mnie w domu marcepan nie cieszy si popularno軼i - ka盥y go lubi, ale w bardzo umiarkowanych ilo軼iach. Za to ja go po prostu uwielbiam, szczeg鏊nie, kiedy spo篡wam go w postaci naturalnej :) tzn. nieprzetworzonej - nie jako nadzienie do piernika czy do innego ciasta, nie w czekoladnie, tylko w stanie surowym. Jednak瞠 z powodu 安i徠 ka盥 kulk obtoczy豉m w gorzkiej czekoladzie (w orginale by這 to gorzkie kakao, ale kulki w nim - jak dla mnie - s nie do prze趾ni璚ia, bo po prostu takiej goryczki zdzier篡 nie mog ;) jednak je郵i kto lubi, albo chce spr鏏owa to polecam najpierw obtoczy jedn pralink w kakao i zje嗆, a potem oceni, czy smak spe軟ia jego oczekiwania).


Przepis pochodzi z gazetki 'Ciasta 鈍i徠eczne' (grudzie '06)


I spos鏏

  • 40 dag migda堯w
  • 30 dag cukru pudru
  • 4-5 造瞠k amaretto (lub rumy, ew. soku z cytryny) *
  • 200 g gorzkiej czekolady **
  • 90 g mas豉 **


Migda造 zala wrz徠kiem i obra. 30 dag zemle, doda do cukru pudru oraz wla alkohol i wymiesza. Utrze drewnian pa趾, a nast瘼nie ustawi garnek z mas na niewielkim ogniu i podgrzewa ci庵le ucieraj帷, a masa zacznie odstawa od 軼ianek naczynia. Nast瘼nie prze這篡 mas marcepanow na wilgotn lnian 軼iereczk i pozostawi w ch這dnym miejscu na dob. Po tym czasie z masy formowa kulki, do ka盥ej wk豉daj po migdale (raczej ich zostanie). Czekolad rozpu軼i z mas貫m i obtacza w niej gotowe kulki. Pozostawi do zastygni璚ia czekolady.


II spos鏏

  • 10 dag obranych migda堯w
  • gotowa masa marcepanowa
  • 200 g gorzkiej czekolady **
  • 90 g mas豉 **


Nale篡 post瘼owa tak samo jak w sposobie I, pomijaj帷 przygotowywanie masy marcepanowej i zaczynaj帷 od formowania kulek.


* je郵i masa jest zbyt sucha (ja musia豉m dola wi璚ej), to trzeba do這篡 jeszcze p造nu

** w oryginale gorzkie kakao, zamiast polewy czekoladowej

鈔oda, 23 grudnia 2009
砰czenia

Pozwolicie, 瞠 pos逝輳 si gotowcem, gdy nigdy nie umia豉m sk豉da 篡cze (tj. ich wymy郵a) :)


Lawiny rado軼i, potopu mi這軼i,
lampek migania,
kol璠 酥iewania.
Prezent闚 bez liku,
wielu kol璠nik闚
oraz Sylwestra do rana
z lampk szampana!
Weso造ch 安i徠!


16:09, mania179 , Inne
Link Komentarze (8) »
Krajanka kokosowo-czekoladowa.

Krajanka

Czy te tak czasem macie, 瞠 gdy tylko ujrzycie jaki przepis na czyim blogu i wypiek z owego przepisu jest dla Was po prostu stworzony – odpowiada w ka盥ym calu i pod ka盥ym wzgl璠em, nie mo瞠cie zasn望 i normalnie funkcjonowa, dop鏦i nie pomo瞠cie przepisowi sta si rzeczywisto軼i?

Krajank zrobi豉m od razu, gdy pojawi豉 si u Majanki. Bardzo nam smakowa豉, po陰czenie czekolady i kokosu jest naprawd pyszne :) zmieni豉m tylko nazw, bo zmniejszy豉m obie warstwy czekoladowe o ponad po這w, a warstw kokosow zostawi豉m w du瞠j ilo軼i :)



Sp鏚:

  • 80 g gorzkiej czekolady, po豉manej na kawa趾i
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 70 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 1 jajko
  • 150 g m彗i
  • 2 造磬i kakao

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem przy pomocy miksera na puszyst mas. Nie przerywaj帷 ubijania, doda rozpuszczon czekolad oraz roztrzepane jajko. Ubija na ma造ch obrotach, do czasu, a sk豉dniki si po陰cz. Do masy przesia m彗 oraz kakao. Wymiesza, tak, aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na dnie formy o wymiarach 16 x 26 cm (lekko posmarowanej mas貫m i wy這穎nej papierem do pieczenia). Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.


Masa kokosowa:

  • 225 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 puszka (395 g) s這dkiego mleka skondensowanego (pomyli這 mi si i doda豉m 500 g)
  • 2 jajka (da豉m jedno)

Jajka roztrzepa widelcem, wymiesza z mlekiem skondensowanym i wi鏎kami kokosowymi. Rozprowadzi na podpieczonym spodzie.

Piec 25 minut, lub do czasu, a masa si zarumieni. Pozostawi do ca趾owitego wystygni璚ia.


Masa czekoladowa:

  • 100 g mas豉
  • 300 g gorzkiej czekolady


Mas這 rozpu軼i w rondelku na 鈔ednim ogniu, nast瘼nie zmniejszy ogie, doda po豉man na kostki czekolad. Miesza metalow 造磬 do czasu, a czekolada si rozpu軼i i powstanie g豉dka masa. Gotow mas wyla na mas kokosow.
Wstawi na ok. 30 minut do lod闚ki lub innego ch這dnego miejsca. Nast瘼nie pokroi na kawa趾i.


Krajanka 2

niedziela, 20 grudnia 2009
Pierniczki (II)

Pierniczki (II)

Nie wyrabiam si! Piek do嗆 intensywnie, mam kilka zaleg造ch przepis闚 do wrzucenia, ale nie mam kiedy tego zrobi. Wszystko przez zbli瘸j帷y si koniec semestru, wszyscy chc ‘na豉pa’ stopni, ile tylko si da, bo zaraz po powrocie do szko造 po przerwie 鈍i徠ecznej – wystawianie ocen. Nie mam czasu na pisanie notek, niestety, ale 篡j nadziej, 瞠 do 鈍i徠 uda mi si wstawi to, co zrobi豉m i obfotografowa豉m.


Pierniczki, trzecie w tym roku i nie ostatnie jeszcze (ale tych czwartych ju na pewno do 鈍i徠 nie uda mi si zaprezentowa) s aromatyczne, na miodzie – takie jakie powinny by pierniki. Jedyny problem by w tym, 瞠 mi nie zmi瘯造… :)


Przepis pochodzi od Dorotu.


Sk豉dniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 造瞠k mi瘯kiego mas豉
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka sody
  • 3 造瞠czki przyprawy do piernika

Wszystkie sk豉dniki po陰czy, zagnie嗆 ciasto. Wa趾owa na ulubion grubo嗆, wykrawa pierniczki. Piec w temp. 180oC przez oko這 10 min. (im d逝瞠j pieczone tym twardsze)

Pierniczki (II) 2

Pierniczki (II) 3














鈔oda, 16 grudnia 2009
Suszymy jab趾a na kompot wigilijny

Jab趾a

Je郵i kto jeszcze tego nie zrobi, to jest to najwy窺zy czas :)


Jab趾a2



Kompot wigilijny pije si u nas w domu od niedawna - pami皻am, 瞠 jaki czas temu (by豉m mo瞠 w drugiej klasie podstaw闚ki?) ususzy豉m jab趾a w okresie przed鈍i徠ecznym. P騧niej z Mam zastanawia造鄉y si, co z nimi zrobi. I w ko鎍u zrobi造鄉y ten nap鎩, kt雡 notabene bardzo mi smakuje. Jednak瞠 nie przypominam sobie, aby鄉y wcze郾iej przygotowywali na Wigili taki kompot.



Jab趾a3




W kompocie z suszu wa積e jest, aby nie przesadzi z ilo軼i 郵iwek, poniewa gdy dodamy ich za du穎 to nap鎩 b璠zie mia dziwny posmak, kt鏎ego w sumie nie jestem w stanie nawet opisa. Nie dodawajmy te za du穎 go寮zik闚, chyba 瞠 kto lubi czu si jak po wizycie u stomatologa ;)



Jab趾a4

16:22, mania179 , Inne
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3