sobota, 24 kwietnia 2010
Zapiekanka nale郾ikowa

zapiekanka


Mam kilka (no, mo瞠 kilkana軼ie:D) zaleg造ch przepis闚, musz wreszcie uskuteczni dodawanie ich na blog. Zaczynam od tej zapiekanki, zrobionej p騧n zim, cho smacznej nie tylko w ch這dne dni.

Sk豉da si ona z nale郾ik闚 z serem, zalanych polew budyniow oraz zapieczonych. Wspaniale smakuje ze 鈍ie篡mi, najlepiej niedojrza造mi jeszcze bananami i orzechami.

Zdj璚ia ma這 urodziwe, bo robione na szybko ;) (jedzenie nam styg這 i mnie pospieszano ;D)



Przepis przywioz豉m z Anglii, a znala豉m go w jakiej polskiej gazetce w kuchennej szufladzie moich nauczycieli :)


Sk豉dniki na ciasto nale郾ikowe

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 30 dag m彗i

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa i odstawi na 10 minut. Sprawdzi konsystencj ciasta
(ewentualnie doda troch m彗i lub mleka), sma篡 nale郾ki (ja sma篡豉m grube).


Sk豉dniki na mas serow

  • 50 dag kremowego twarogu
  • 2 鄴速ka + 2 bia趾a
  • 4 造磬i cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie: rodzynki

Twar鏬, 鄴速ka i oba cukry zmiksowa. Doda bian ubit z bia貫k i delikatnie wmiesza do masy. Smarowa nale郾ki, zwija w rulony i uk豉da w naczyniu 瘸roodpornym.


Sk豉dniki na 'krem'

  • 2 鄴速ka
  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • torebka budyniu 鄉ietankowego

Wszystkie sk豉dnki wymiesza, zmiksowa, wyla na nale郾ki.

Zapiekank piec w 180 o C (trzeba uwa瘸, bo wszystko zale篡 od piekarnika, ja si zwykle trzymam tej temperatury) do zg瘰tnienia sosu.


Dodatkowo

  • banan pokrojony na kawa趾i
  • orzechy (dowolne, u mnie w這skie)
  • herbatniki

Gotow zapiekank udekorowa bananami, orzechami i herbatnikami. Podawa od razu, ciep貫.


Smacznego :)

zapiekanka2

鈔oda, 21 kwietnia 2010
Tort lodowy

tort

Uwielbiam Nigell i wi瘯szo嗆 jej pomys堯w, ka盥y jej przepis wychodzi, ale pami皻ajcie, 瞠 gdy robicie jaki s這dki wypiek jej autorstwa, bierzcie du穎 mniej cukru, bo dla mnie - na這gowego cukierko瞠rc - jest to za du穎. I tak np. przepis na jej tort lodowy to:

1,5 l lod闚 waniliowych

40 g baton闚 karmelowych

100 g orzeszk闚 w miodzie

200 g groszk闚 czekoladowych

150 g markiz czekoladowych

Jaki czas temu zrobi豉m dok豉dnie taki torcik jak w powy窺zym przepisie i owszem, by baaaaaardzo smaczny, ale jednocze郾ie by豉 to straszna bomba kaloryczna, do zjedzenia kt鏎ej niezb璠n s zdrowe, mocne z瑿y :D , bo zmro穎ne kawa趾i czekolady, orzechy, batony - naprawd ci篹ko pogry潭. Mimo to polecam wypr鏏owanie takiego tortu, ja tym razem zmieni豉m go troszk i tak oto:

Sk豉dniki

  • 2 l lod闚 waniliowych
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 80 g mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
  • 1 Snikers
  • 45 g baton闚 WW
  • 130 g ciastek Hit czekoladowych z kremem kokosowym
  • p豉tki migda這we

Lody troch rozpu軼i, aby lepiej si miskowa這. Wszystkie sk豉dniki (opr鏂z migda堯w) posieka i wymiesza z lodami. Prze這篡 do foremki/tortownicy, posypa p豉tkami migda堯w i umie軼i w zamra瘸rce.

tort2

tort3

poniedzia貫k, 19 kwietnia 2010
Kokosowe placuszki z ananasem

nale郾iki

Ananas jest pyszny. Kokos jest pyszny. Po陰czenie ananasa i kokosa jest pyszne. Te placuszki s pyszne. :D

Nie wiem, co mog o nich jeszcze napisa. Chyba nic, poza tym, 瞠 koniecznie trzeba ich spr鏏owa!

Przepis z Brulionu.

Sk豉dniki

  • 2 szklanki m彗i
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 jaja
  • 75 g mas豉
  • 3 kopiaste 造磬i cukru (zamiast tego wla豉m syrop, kt鏎y pozosta po ananasach)
  • 5 kopiastych 造瞠k wi鏎k闚 kokosowych
  • 3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia (da豉m 2,5)
  • 12-15 kr捫k闚 ananasa z puszki (tyle, ile placuszk闚; ja potrzebowa豉m 14)

Mas這 rozpu軼i, pozostawi do ostygni璚ia. M彗, proszek i wi鏎ki i cukier wymiesza w naczyniu, doda mleczko i zmiksowa. Wbija jajka i dalej miksowa, nast瘼nie mas這 i zmiksowa po raz ostatni.Ods帷zy kr捫ki ananasa. Patelni teflonow*nagrza, p騧niej zmniejszy ogie, nak豉da ciasto,k豉嗆 ananasa. Sma篡 z drugiej stony, gdy pierwsza jest ju usma穎na.

* sma篡豉m na ma貫j patelce, wielko軼i placka.

nale郾iki2

pi徠ek, 16 kwietnia 2010
Ciasto czekoladowe

ciasto

M鎩 brat zapragn掖 si wykaza i pom鏂 mi w robieniu jakiego ciasta. Upar si, 瞠 'baz' zrobi sam, wi璚 zakupi gotow mieszank do ciasta czekoladowego, a ja zrobi豉m krem.

PS Mam nadziej, 瞠 za jaki czas dojdzie ju do takiej wprawy, 瞠 zrobi wszystko sam :)

Sk豉dniki

  • opakowanie gotowego ciasta czekoladowego (lub ciasto czekoladowe z jakiego innego przepisu)
  • 2 budynie 鄉iketankowe
  • 3/4 l mleka
  • 250 g mas豉
  • wi郾ie bez pestek
  • polewa czekoladowa


Ciasto upiec zgodnie z przepisem. Budy rozmiesza w szklance mleka, reszt zagotowa, do gotuj帷ego si dola rozpuszczony budy i chwil pogotowa. Wystudzi. Zimny utrze z rozmi瘯czonym mas貫m. Ciasto przekroi wd逝, u這篡 wi郾ie, prze這篡 kremem, po這篡 wierzchni cz窷 ciasta. Pola czekolad.

poniedzia貫k, 12 kwietnia 2010
Pulchne bu貫czki Pippi Po鎍zoszanki

Bu趾i4



Nie wiem, jak mog豉m jeszcze tego przepisu nie doda. Bu貫czki robi豉m dobrych kilka miesi璚y temu, ko這 pa寮ziernika, wed逝g wst瘼nych wylicze :D Nie pami皻am wi璚 niestety niekt鏎ych rzeczy z nimi zwi您anych, ale jest to tylko pow鏚, aby ponownie je zrobi i sobie przypomnie.

Nazwa, oryginalna, niezmieniana przeze mnie to wytw鏎 wyobra幡i Ma貪orzaty Musierowicz, kt鏎a pisze o nich, 瞠 'na pewno s pulchne, rumiane i na pewno - z rodzynkami'. I ja si z tym ca趾owicie zgadzam ;)


Przepis z ksi捫ki 'Ca逝ski pani Darling'

Sk豉dniki

  • 3 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 250-300 ml mleka (tego nie jestem pewna, poniewa autorka pos逝篡豉 si skr鏒em my郵owym pisz帷 'dro盥瞠 rozpu軼i w kubeczku mleka'; z tego co mi si kojarzy, to da豉m wi璚ej ni 250 ml)
  • 1/2 kg m彗i + 1 造瞠czka
  • 2 czubate 造磬i cukru + 1 造瞠czka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 dag rozpuszczonego mas豉
  • rodzynki
  • posiekane orzechy w這skie

Z mleka, dro盥篡, 造瞠czki cukru i 造瞠czki m彗i zrobi rozczyn. Zostawi do wyro郾i璚ia. Doda do m彗i, cukru, cukru waniliowego, solii wymiesza. Mas這 rozpu軼i i ostudzi, wla do ciasta i zn闚 zagnie嗆,po czym doda dowoln ilo嗆 rodzynek i odstawi do wyro郾i璚ia. Z ciasta formowa bu貫czki, smarowa je mlekiem i posypywa orzechami, poczeka a si napusz. Piec w temp. 180o C do zarumienienia.

ciasto2


15:07, mania179 , Bu趾i
Link Komentarze (10) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9