sobota, 10 kwietnia 2010
Grzybki

grzybki

Swojej d逝giej nieobecno軼i nawet nie zamierzam t逝maczy, poniewa nikt i tak mi nie uwierzy :D


Dzi przepis-nie-przepis, czyli raczej porada, jak zrobi ulubione ciasteczka mojego brata.



Sk豉dniki

  • dowolne ciasto kruche
  • krem budyniowy
  • polewa czekoladowa
  • posypka
  • mak


Dodatkowo

  • foremki do babeczek
  • du瘸 szklanka
  • szklanka o mniejsze 鈔ednicy (wielko嗆 szklanek zale篡 od wielko軼i foremek)
  • kieliszek


Najwi瘯sz szklank nale篡 wyci望 k馧ka (z zagniecionego i rozwa趾owanego ciasta), kt鏎e p騧niej na這篡 na zewn皻rzn stron foremki. Mniejsz szklank wyci望 k馧ka z cieniej rozwa趾owanego ciasta i na 鈔eodku ka盥ego k馧eczka wyci望 jeszcze jedno, kieliszkiem. N騜k grzybka uformowa w r瘯ach tak, aby "g鏎a" zmie軼i豉 si w otworze wyci皻ym kieliszkiem.Macza ko鎍闚k w wodzie, a p騧niej w suchym maku. Wszystko upiec na z這ty kolor. Kapelusze grzybk闚 nape軟i kremem, przycisn耩 ciasteczko i w這篡 n騜k. Sch這dzi. Nast瘼nie ka盥y grzybek ustawia w np. kieliszku i polewa czekolad i posypywa posypk.


grzybki2

grzybki3

niedziela, 14 lutego 2010
Przerwa

Musz si uspawiedliwi - przez najbli窺ze kilka (ewentualnie kilkana軼ie, wszystko zale篡 od d逝go軼i pobytu) nie b璠 wrzuca豉 nowych przepis闚, bo wyje盥瘸m :) Upragniony wypoczynek po wielu intensywnych dniach.

W takim razie do nast瘼nego razu :)


17:58, mania179 , Inne
Link Komentarze (3) »
Muffinki orzechowe

muffinki orzechowe

Muffinki zrobione ju bardzo dawno temu. I w sumie nawet ich nie spr鏏owa豉m :) pachnia造 豉dnie, wykonanie szybkie, jak to przy muffinkach, mia豉m tylko problem z konsystencj ciasta – by這 bardzo wodniste, ale nic ju z nim nie robi豉m, uda這 mi si prze這篡 je do foremek.


Przepis st康.

Sk豉dniki na 12 muffinek:


  • 280 g m彗i
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g jasnego br您owego cukru
  • 100 g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 造瞠k oleju s這necznikowego lub 85 g stopionego mas豉
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


W jednym naczyniu wymiesza m彗, proszek do pieczenia, cynamon, s鏊, cukier i orzechy.

W drugim - roztrzepa jajka, doda mleko, ekstrakt i olej.

Po陰czy zawarto嗆 obu naczy, wymiesza.

Form do muffinek wy這篡 papilotkami. Na這篡 do nich ciasta do 3/4 wysoko軼i. Piec oko這 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzi na kratce.

muffinki orzechowe2

niedziela, 07 lutego 2010
Rogaliki dro盥穎we z d瞠mem wi郾iowym

rogaliki

Rogalikami zajadali鄉y si w poprzedni weekend, nie mog豉m wstawi ich na bloga, bo zapodzia mi si aparat ;)

U篡豉m do nich d瞠mu wi郾iowego, ale my郵, 瞠 r闚nie dobrze b璠 smakowa造 z innym nadzieniem. Z ciastem pracuje si bardzo przyjemnie, jedyny problem to to, 瞠 niekt鏎e rogaliki mi si podczas pieczenia porozkleja造 :)


Przepis z ksi捫ki 'Kuchnia polska'.


Sk豉dniki:

  • 3 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 kopiaste 造磬i cukru pudru (cho ja da豉bym troszk wi璚ej, bo wysz造 mi ma這 s這dkie)
  • 6 dag mas豉 lub margaryny
  • 3 鄴速ka
  • 3 dag dro盥篡
  • sk鏎ka otarta z cytryny (opcjonalnie, ja nie doda豉m)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklank mleka
  • powid豉/marmolada/d瞠m
  • cukier puder lub lukier o dowolnym smaku

Do przesianej m彗i doda rozczyn zrobiony z ciep貫go mleka, dro盥篡, 造瞠czki m彗i i 造瞠czki cukru pudru, 鄴速ka, cukier puder, sk鏎k i s鏊, wszystko wymiesza. Pod koniec zagniatania doda roztopione i ostudzone mas這 (ew. margaryn) i jeszcze przez chwil wyrabia, a t逝szcz zostanie ca趾owicie wch這ni皻y. Przykry ciasto 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i. Ciasto rozwa趾owa, wyci望 tr鎩k徠y, nak豉da powid豉/marmolad/d瞠m i zwija rogaliki. Uk豉da je na blasze w odst瘼ach, poczeka a podwoj obj皻o嗆 i piec w temp. 170 stopni C przez 25 min. Po ostudzeniu posypa cukrem pudrem lub posmarowa lukrem.


rogaliki2

czwartek, 04 lutego 2010
Faworki

faworki

'Faworki – polskie tradycyjne, chrupkie ciastka o s這dkim smaku, w kszta販ie z這穎nej kokardki, sma穎ne i posypywane cukrem pudrem. Najcz窷ciej spo篡wane w czasie karnawa逝 i T逝stego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed 字od Popielcow. Wyrabia si je z ciasta 鄉ietanowego zbijanego i sma篡 jak p帷zki.

Z takiego samego ciasta robi si tak瞠 tzw. r騜e karnawa這we.'

廝鏚這: Wikipedia


Przepis z ksi捫ki "Kuchnia polska".


Sk豉dniki

  • 50 dag m彗i pszennej tortowej
  • 5 鄴速ek
  • 5-6 造瞠k 鄉ietany (najlepiej dodawa stopniowo)
  • 造磬a mas豉
  • cukier puder do posypania + 2 czubate 造磬i
  • t逝szcz do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki (opr鏂z t逝szczu) po陰czy, wyrobi ciasto. Przykry 軼iereczk, 瞠by nie obsycha這, wa趾owa po kawa趾u na do嗆 cienki placek. Kroi na paski, ka盥y z nich naci望 na 鈔odku i robi 'kokardk'. Sma篡 w gor帷ym t逝szczu. Posypa cukrem pudrem.

faworki2

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9