poniedzia貫k, 01 lutego 2010
Chleb pszenno-篡tni na zakwasie

chleb

Zakwasu si ba豉m. Do czasu, gdy go zrobi豉m. I chocia jego zapach nie jest przyjemny, to chleb na zakwasie jest zupe軟ie inny ni na dro盥瘸ch (ja akurat preferuj ten drugi).

A ten chlebek jest bardzo dobry, przyjemny w wyrabianiu i smaczny. Polecam ka盥emu ;)


Ze strony Tatter.

Zaczyn:

  • 110 g aktywnego 篡tniego zakwasu razowego
  • 125 g maki pszennej chlebowej (da豉m zwyk陰 pszenn, typ 480)
  • 30g wody

Sk豉dnik zaczynu dobrze wymiesza. Prze這篡 do miski i szczelnie j przykry, po czym odstawi na 4 godziny w miejscu o temp. pokojowej. Zakwas powinien podwoi obj皻o嗆, obj皻o嗆 zale積o軼i od jego aktywno軼i, mo瞠 to potrwa d逝瞠j lub kr鏂ej.

Wyro郾i皻y ju zakwas w這篡 na noc do lod闚ki.

Nast瘼nego dnia, oko這 godziny przed planowanym przygotowywaniem ciasta, wyj望 starter z lod闚ki i pozwoli mu ogrza si do temperatury pokojowej.*


Kawa趾i zaczynu po陰czy z:

  • 575 g m彗i chlebowej
  • 2 造瞠czkami soli
  • 340-390 g letniej wody

Ciasto zagniata przez oko這 12 minut r璚znie lub 6-7 min. mikserem. Powinno by 軼is貫 i lepkie. Zostawi do wyro郾i璚ia na 4 godziny, sk豉daj帷 trzykrotnie.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Wy這篡 do foremek wysmarowanych mas貫m, pozwoli wyrosn望 do brzeg闚 foremki. Naci望, piec przez 10 minut w temp. 260oC z par. Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 230oC i obr鏂i chleby o 180o.


*autorka radzi podzieli starter na 10 cz窷ci, by szybciej si ociepli.

15:53, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 stycznia 2010
Tort bezowy z kremem nutellowym

Tort bezowy

Tort na os這d 篡cia po niesprawiedliwie przegranym meczu naszych szczypiornist闚 z reprezentacj Chorwacji.

A tak na serio – nie wzi窸abym si za ten tort, gdyby nie:

a) zapewnienia Viridianki o 豉two軼i i pyszno軼i tort闚 bezowych :)

b) zapasem bia貫k, kt鏎e zosta造 mi po innym wypieku, asle o tym p騧niej.

W ka盥ym razie tort jeszcze niepr鏏owany, aczkolwiek krem pyszny. Mia豉m jedynie problem z bezami – jedna ‘oklap豉’, a dwie inne nie chcia造 oderwa si od papieru.

Przepis od Viri. Cytuj :)

Sk豉dniki na 3 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k
  • 250 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej

Blach do pieczenia wy這篡 papierem, na kt鏎ym narysowa 3 okr璕i o 鈔ednicy 20 cm (najpro軼iej odrysowa jaki talerzyk lub miseczk). Ubi bia趾a na sztywno, dalej ubijaj帷 dodawa cukier, 造磬a po 造盧e, co bardzo wa積e - stopniowo. Na ko鎍u delikatnie wmiesza skrobi i sok z cytryny.

Mas wy這篡 na narysowane ko豉. Piec przez 1 godzin w 140ºC. Wy陰czy i lekko uchyli piekarnik - maj tak wystygn望 (najlepiej zrobi to na noc).

Sk豉dniki na krem:

  • 400g serka mascarpone
  • 8造瞠k nutelli
  • 2-3 造磬i gorzkiego kakao

Serek, nutell i kakaodok豉dnie zmiksowa.

Dodatkowo:

  • wi郾ie, wydrylowane i pokrojone na po堯wki

Mas podzieli na2 cz窷ci i prze這篡 ni 3 blaty bezowe, dodatkowo na ka盥ej warstwie kremu uk豉da owoce. Wierzch udekorowa wi郾iami. Tort nadaje si od razu do spo篡cia. Przechowywa w lod闚ce.

21:01, mania179 , Torty
Link Komentarze (7) »
niedziela, 17 stycznia 2010
Kawa cappuccino

cappuccino

"Cappuccino - w這ski nap鎩 kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczypt sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane cz瘰to do smaku z ga趾 lod闚 w 鄉ietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne w這skie cappuccino sk豉da si z 25cm3 espresso, do kt鏎ego wlewa si odpowiednio spienione mleko. Mleko spienia si przy pomocy gor帷ej pary uwalnianej przez specjaln dysz zanurzon w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z w這skim normami pianka na cappuccino ma 1-2 cm grubo軼i i charakteryzuje si kremow, ciek陰 konsystencj, jest te ca趾owicie pozbawiona widocznych p璚herzy powietrza. Obj皻o嗆 cappuccino to 120-150 cm3."


Moje cappuccino jest troch 'oszukane', tj. nie przygotowywa豉m go tak jak we w這skich kawiarniach :) niemniej jednak bardzo mi smakuje.

Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi z ksi捫ki 'Kuchnia polska' autorstwa Ewy Aszkiewicz.



Sk豉dniki

  • 4 fili瘸nki pe軟ot逝stego mleka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 p豉skie 造瞠czki dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej (chocia oczywi軼ie mo積a te zast徙i j zaparzon espresso, tylko, 瞠 nie pr鏏owa豉m i nie wiem w jakich proporcjach)
  • cukier do smaku
  • bita 鄉ietana do dekoracji


Fili瘸nki, w kt鏎ych podamy kaw, nale篡 trzyma we wrz帷ej wodzie. Mleko podgrza do momentu wrzenia, nie dopu軼i do zgaotowania, zdj望 z ognia, doda 5 startych kostek (jedn zostawi do dekoracji), cukier i kaw. Sk豉dnki wymiesza a ca這嗆 lekko si spieni. Kaw rozla do fili瘸nek, udekorowa 鄉ietan i czekolad.

PS Polecam cukierki widoczne na fotografii :) - s naprawd pyszne.

16:13, mania179 , Napoje
Link Komentarze (3) »
Bu趾i pszenne

Bu趾i

Uff, jestem spowrotem. Strasznie mi przykro, ostatnio by豉m zabiegana, pr鏏ne egzaminy, konkursy, a koniec semestru za pasem, w dodatku wiele wypiek闚 niestety nie uwieczni豉m.

Bu趾i to nic innego jak przepis na m鎩 ulubiony chleb, tyle tylko, 瞠 pieczony kr鏂ej i w troch ni窺zej temperaturze. Mo積a uformowa dowolne kszta速y, kilka z nich przedstawiam na zdj璚iu :)

Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i dro盥瞠, doda m彗 i s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu uformowa bu趾i i pozostawi do napuszenia. Piec w temp. 190-200oC przez oko這 30 minut.

Bu趾i2

Bu趾i3

15:54, mania179 , Bu趾i
Link Komentarze (2) »
poniedzia貫k, 04 stycznia 2010
Migda這wy shortbread

Migdalowy shortbread

Mam tyle zaleg這軼i w ogl康aniu blog闚, tyle nienapisanych komentarzy, 瞠 a sama si sobie dziwi, 瞠 si tak 'zapu軼i豉m' :) niestety brakuje mi ostatnio czasu na fotografowanie i wstawianie na bloga, bo pi瘯, owszem, du穎. Mam nadziej, 瞠 nied逝go uda mi si nadrobi, chocia to te zale篡 od kilku kwestii...

Shortbread powsta pod wp造w chwili. Smakuje jak ka盥y tego typu wypiek - kruchy, ma郵any, z wyczuwaln nut migda堯w.


Sk豉dniki

  • 20 dag m彗i
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag mas豉
  • 4 dag migda堯w w s逝pkach
  • 1 造瞠czka olejku migda這wego
  • szczypta soli


Wszystkie sk豉dniki wymiesza i szybko zagnie嗆. Wy這篡 form do pieczenia. Piec na z這ty kolor w temp. 175-180o.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9