鈔oda, 16 grudnia 2009
Suszymy jab趾a na kompot wigilijny

Jab趾a

Je郵i kto jeszcze tego nie zrobi, to jest to najwy窺zy czas :)


Jab趾a2



Kompot wigilijny pije si u nas w domu od niedawna - pami皻am, 瞠 jaki czas temu (by豉m mo瞠 w drugiej klasie podstaw闚ki?) ususzy豉m jab趾a w okresie przed鈍i徠ecznym. P騧niej z Mam zastanawia造鄉y si, co z nimi zrobi. I w ko鎍u zrobi造鄉y ten nap鎩, kt雡 notabene bardzo mi smakuje. Jednak瞠 nie przypominam sobie, aby鄉y wcze郾iej przygotowywali na Wigili taki kompot.



Jab趾a3




W kompocie z suszu wa積e jest, aby nie przesadzi z ilo軼i 郵iwek, poniewa gdy dodamy ich za du穎 to nap鎩 b璠zie mia dziwny posmak, kt鏎ego w sumie nie jestem w stanie nawet opisa. Nie dodawajmy te za du穎 go寮zik闚, chyba 瞠 kto lubi czu si jak po wizycie u stomatologa ;)



Jab趾a4

16:22, mania179 , Inne
Link Komentarze (1) »
poniedzia貫k, 14 grudnia 2009
Gruszki z mro穎nym kremem bananowym

Gruszki z mro穎nym kremem bananowym

Kolejny prosty, smaczny i szybki w wykonaniu deser. Je郵i jeste鄉y w posiadaniu do嗆 du瞠j ilo軼i mro穎nych banan闚 i 鄉ietanki (kt鏎 zreszt czasem - z braku laku - zast瘼owa豉m kwa郾 鄉ietan i mi nie przeszkadza豉) to r闚nie jeste鄉y w po這wie posiadaczami tego deseru. Jest bardzo smaczny, polecam!


Przepis pochodzi z ksi捫eczki dodanej do maszynki "Dualetto".


Sk豉dniki (na 4 porcje)

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 500 g mro穎nych banan闚 (przed zamro瞠niem obranych ze sk鏎ki i pokrojonych w plasterki)
  • 2 p豉skie 造磬i cukru pudru (ilo嗆 cukru nale篡 zwi瘯sza lub zmniejsza w zale積o軼i od s這dko軼i owoc闚)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • gruszki w syropie (ilo嗆 dowolna)


妃ietan ubi z cukrem, wymiesza ze zmiksowanymi bananami (ja robi豉m to w maszynie Thermomix, wi璚 nie mia豉m problemu), doda sok z cytryny. W pucharkach u這篡 gruszki, na wierzch po這篡 krem. Mo積a udekorowa kawa趾ami czekolady.

Smacznego!

Gruszki z mro穎nym kremem bananowym 2

17:15, mania179 , Desery
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 grudnia 2009
Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Bardzo cz瘰to robi ten deser, z kilku powod闚 - po pierwsze robi si go szybko, po drugie - mo積a dowolnie zmienia owoce, smaki jogurtu, rodzaj ciastek, otrzymuj帷 w zasadzie zupe軟ie nowe po陰czenia i smaki. Niemo磧iwe wr璚z jest, aby co tatuaj nie wysz這, bo w zasadzie deser "robi si sam".


Przepis zainspirowany przepisem Nigelli, a mianowice "malinowo-owsianymi przek豉da鎍ami".


Sk豉dniki (na dwie du瞠 porcje lub trzy mniejsze)

  • 150 g mro穎nych truskawek
  • 2 造瞠czki cukru pudru
  • 250 g jogurtu truskawkowego
  • 150 g jogurtu waniliowego lub naturalnego
  • 16 herbatnik闚
  • kostka czekolady


Herbatniki po豉ma na mniejsze cz窷ci. Zmro穎ne truskawki zmiksowa na sorbet z cukrem. Do szklanek uk豉da warstwami: sorbet truskawkowy, jogurt truskawkowy, herbatniki (od這篡 kilka kawa趾闚 do dekoracji), jogurt waniliowy (lub naturalny). Udekorowa kawa趾ami ciastek i start czekolad.

13:13, mania179 , Desery
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 11 grudnia 2009
Pralinki bounty

Czekolada to z這郵iwy tw鏎! Ostatnio, przy 鈍i徠ecznych muffinkach (ma豉 autoreklama, a co!:) ) wysz豉 pi瘯na. Dzisiaj niestety - zupe軟ie inaczej. Bo problem闚 z zaczekoladowaniem bounty mia豉m niema這. Nabrana 造磬 "rozpuszczona" czekolada gorzka, nie sp造wa豉 z 造磬i, tylko si do niej przykleja豉 - i nie odpada豉 (pr鏏a I). Z czekolad mleczn sta這 si dok豉dnie to samo (pr鏏a II). Zawiedziona si璕n窸am do szafki i znalaz豉m tam gotow polew czekoladow - i by to strza w 10! (pr鏏a III). Czekolada 豉dnie i r闚no si rozprowadza豉, szybko zastyga豉 i nie by這 w niej wi鏎ek z poprzednich pralinek (a tak dzia這 si w wypadku pr鏏y IV). Polewy tej mia豉m jednak zbyt ma這, wi璚 jeszcze raz postanowi豉m spr鏏owa z czekolad, dola豉m do niej krem闚ki i zrobi豉 si 鈔edniop造nna. Jednakowo zdecydowanie bardziej podobaj mi si batoniki w gotowej polewie, dlatego te w przepisie podaj tak.

Przepis jest st康, jednak na wielu blogach pojawia si niewiele zmieniony.




Sk豉dniki (wysz這 mi 20 batonik闚)

  • 200 g wi鏎ek kokosowych (musia豉m dosypa jeszcze ok. 50 g, bo masa mby豉 bardzo, bardzo mokra)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g krem闚ki
  • 70 g mas豉
  • 2 op. (200 g) deserowej polewy do ciasta lub 200 g czekolady (nie polecam)


Wi鏎ki wymiesza z cukrem. Mas這 pogrza z krem闚k do jego rozpuszczenia. Doda do wi鏎ek i wymiesza mas. W這篡 j do lod闚ki, 瞠by zwi您a豉 (i aby pro軼iej by這 formowa kulki). W d這niach formowa pralinki, uk豉da np. na blaszce. Sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie, rozpu軼i polew i dekorowa batoniki. Odstawi do st篹enia czekolady.

Smacznego!

bounty w przygotowaniu

Bounty

a tu jeszcze odpowied na pytanie: co zrobi豉m z 150 g czekolady z powy瞠j opisanych pr鏏...

czekolada

odpowied jest prosta - mocno czekoladow czekolad na gor帷o z pr康em (w wersji dla doros造ch) ;)




Przepis zaliczam do akcji Cudawianki "Prezenty 安i徠eczne" :) (uda這 mi si!)







wtorek, 08 grudnia 2009
Cynamonki

Cynamonki

Bu貫czki z cynamonem - czyli cynamonki - zanotowa豉m w swoim zeszycie z przepisami podczas emisji programu na TVN Style pt. "Notes kulinarny". Opr鏂z tych bu貫czek, zapisa豉m sobie wiele innych przepis闚, m. in. na tatar z 這sosia czy ciasto cytrynowe. Cynamonki na papierze przele瘸造 u mnie kilka lat i nigdy nie mia豉m odwagi pom鏂 im sta si rzeczywisto軼i z prostego powodu - niepowodzenia przy innym przepisie prowadz帷ej wy瞠j wspomniany program.

Niedawno uda這 mi si znale潭 chwil samotno軼i, w kt鏎ej mog豉m przepis wypr鏏owa (i w razie kolejnego nieudanego wypieku udawa, 瞠 nic nie tworzy豉m :) ). Musz przyzna, 瞠 bardzo mi cynamonki posmakowa造, zreszt - nie tylko mnie, bo mimo 瞠 w domu jest wiele os鏏 uwielbiaj帷ych s這dycze, rzadko kiedy zdarza si, aby co zosta這 poch這ni皻e w takim tempie.

Przepis pochodzi z programu "Notes kulinarny".


Sk豉dniki na zaczyn

  • 30 g dro盥篡
  • 造瞠czka cukru
  • 100 ml mleka lekko podgrzanego
  • 造瞠czka m彗i pszennej

Do mleka wkruszy dro盥瞠, zasypa m彗 i cukrem, odstawi do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce.


Sk豉dniki na ciasto

  • 3 鄴速ka
  • 50 g cukru
  • 250 g m彗i
  • 100 g mas豉

Utrze kogel-mogiel z 鄴速ek i cukru. Doda m彗 i rozczyn, wyrobi. Odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 p馧 godziny. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i posmarowa ‘mas’:


Sk豉dniki na farsz

  • 25 g mas豉
  • 50 g cukru
  • 造瞠czka cynamonu

Mas這 rozpu軼i, wymiesza z cukrem i cynamonem.

Posmarowane ciasto zwin望 i kroi na plasterki. Uk豉da na blasze przekrojon cz窷ci do g鏎y. Pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec 8-10 minut w temp. 200oC.

Smacznego! :)