poniedzia貫k, 12 kwietnia 2010
Pulchne bu貫czki Pippi Po鎍zoszanki

Bu趾i4



Nie wiem, jak mog豉m jeszcze tego przepisu nie doda. Bu貫czki robi豉m dobrych kilka miesi璚y temu, ko這 pa寮ziernika, wed逝g wst瘼nych wylicze :D Nie pami皻am wi璚 niestety niekt鏎ych rzeczy z nimi zwi您anych, ale jest to tylko pow鏚, aby ponownie je zrobi i sobie przypomnie.

Nazwa, oryginalna, niezmieniana przeze mnie to wytw鏎 wyobra幡i Ma貪orzaty Musierowicz, kt鏎a pisze o nich, 瞠 'na pewno s pulchne, rumiane i na pewno - z rodzynkami'. I ja si z tym ca趾owicie zgadzam ;)


Przepis z ksi捫ki 'Ca逝ski pani Darling'

Sk豉dniki

  • 3 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 250-300 ml mleka (tego nie jestem pewna, poniewa autorka pos逝篡豉 si skr鏒em my郵owym pisz帷 'dro盥瞠 rozpu軼i w kubeczku mleka'; z tego co mi si kojarzy, to da豉m wi璚ej ni 250 ml)
  • 1/2 kg m彗i + 1 造瞠czka
  • 2 czubate 造磬i cukru + 1 造瞠czka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 dag rozpuszczonego mas豉
  • rodzynki
  • posiekane orzechy w這skie

Z mleka, dro盥篡, 造瞠czki cukru i 造瞠czki m彗i zrobi rozczyn. Zostawi do wyro郾i璚ia. Doda do m彗i, cukru, cukru waniliowego, solii wymiesza. Mas這 rozpu軼i i ostudzi, wla do ciasta i zn闚 zagnie嗆,po czym doda dowoln ilo嗆 rodzynek i odstawi do wyro郾i璚ia. Z ciasta formowa bu貫czki, smarowa je mlekiem i posypywa orzechami, poczeka a si napusz. Piec w temp. 180o C do zarumienienia.

ciasto2


15:07, mania179 , Bu趾i
Link Komentarze (10) »
niedziela, 17 stycznia 2010
Bu趾i pszenne

Bu趾i

Uff, jestem spowrotem. Strasznie mi przykro, ostatnio by豉m zabiegana, pr鏏ne egzaminy, konkursy, a koniec semestru za pasem, w dodatku wiele wypiek闚 niestety nie uwieczni豉m.

Bu趾i to nic innego jak przepis na m鎩 ulubiony chleb, tyle tylko, 瞠 pieczony kr鏂ej i w troch ni窺zej temperaturze. Mo積a uformowa dowolne kszta速y, kilka z nich przedstawiam na zdj璚iu :)

Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i dro盥瞠, doda m彗 i s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu uformowa bu趾i i pozostawi do napuszenia. Piec w temp. 190-200oC przez oko這 30 minut.

Bu趾i2

Bu趾i3

15:54, mania179 , Bu趾i
Link Komentarze (2) »