poniedzia貫k, 01 lutego 2010
Chleb pszenno-篡tni na zakwasie

chleb

Zakwasu si ba豉m. Do czasu, gdy go zrobi豉m. I chocia jego zapach nie jest przyjemny, to chleb na zakwasie jest zupe軟ie inny ni na dro盥瘸ch (ja akurat preferuj ten drugi).

A ten chlebek jest bardzo dobry, przyjemny w wyrabianiu i smaczny. Polecam ka盥emu ;)


Ze strony Tatter.

Zaczyn:

  • 110 g aktywnego 篡tniego zakwasu razowego
  • 125 g maki pszennej chlebowej (da豉m zwyk陰 pszenn, typ 480)
  • 30g wody

Sk豉dnik zaczynu dobrze wymiesza. Prze這篡 do miski i szczelnie j przykry, po czym odstawi na 4 godziny w miejscu o temp. pokojowej. Zakwas powinien podwoi obj皻o嗆, obj皻o嗆 zale積o軼i od jego aktywno軼i, mo瞠 to potrwa d逝瞠j lub kr鏂ej.

Wyro郾i皻y ju zakwas w這篡 na noc do lod闚ki.

Nast瘼nego dnia, oko這 godziny przed planowanym przygotowywaniem ciasta, wyj望 starter z lod闚ki i pozwoli mu ogrza si do temperatury pokojowej.*


Kawa趾i zaczynu po陰czy z:

  • 575 g m彗i chlebowej
  • 2 造瞠czkami soli
  • 340-390 g letniej wody

Ciasto zagniata przez oko這 12 minut r璚znie lub 6-7 min. mikserem. Powinno by 軼is貫 i lepkie. Zostawi do wyro郾i璚ia na 4 godziny, sk豉daj帷 trzykrotnie.

Wyro郾i皻e ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Wy這篡 do foremek wysmarowanych mas貫m, pozwoli wyrosn望 do brzeg闚 foremki. Naci望, piec przez 10 minut w temp. 260oC z par. Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 230oC i obr鏂i chleby o 180o.


*autorka radzi podzieli starter na 10 cz窷ci, by szybciej si ociepli.

15:53, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 listopada 2009
Chleb wieloziarnisty

Ostatnio do嗆 cz瘰to zdarza si, 瞠 na niedziel pieczemy chleb. Ten jest troch inny, bo z m彗i krupczatki (prawd m闚i帷 nigdy si z takim przepisem wcze郾iej nie spotka豉m, to pierwszy tego typu) z domieszk jasnej m彗i 篡tniej. Na dro盥瘸ch. Bardzo mi smakuje, ze wzgl璠u na zawarto嗆 dyni i s這necznika, ale tak瞠 innych ziaren. ζtwy do przygotowania, w sam raz dla pocz徠kuj帷ych.

Przepis dosta豉m od Cioci.

Sk豉dniki

  • 400 g m彗i krupczatki
  • 100 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 30 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 70 g otr瑿
  • 15 g ziaren s這necznika
  • 15 g ziaren dyni
  • 8 g siemienia lnianego
  • 350 ml ciep貫j wody
  • 1/2 造磬i soli


Obie m彗i wymiesza w naczyniu, doda ziarna, otr瑿y i s鏊 oraz dro盥瞠 rozpuszczone w wodzie. Wyrobi ciasto, odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i. Chleb piec w temp. 180oC przez oko這 1 godz.


12:39, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »
鈔oda, 25 listopada 2009
Najprostszy chleb pszenny

Chleb ten upiek豉m po raz pierwszy gdy mia豉m 11 lat. Ni e jest to wi璚 przepis wymagaj帷y nadmiernie rozwini皻ego talentu cukierniczo-piekarskiego.

Mam do tego wypieku ogromny sentyment, jest to m鎩 ulubiony chleb. I mimo 瞠 wypr鏏owa豉m wiele r騜nych przepis闚, na zakwasie, dro盥瘸ch, z jajami, bez, z margaryn, mas貫m, miodem, ziarnami, z m彗i psz ennej, 篡tniej, orkiszowej, pe軟oziarnistej czy te nie, 瘸den mu nie dor闚na. Bo przepis ten jest tak prosty w swojej prostocie...

Przepis ma ju kilka dobrych lat, nie znam wi璚 jego genezy.


Sk豉dniki

  • 0,5 kg m彗i pszennej typ 550
  • 15 g dro盥篡 鈍ie篡ch
  • 7,5 g soli
  • 325 ml wody

W wodzie rozpu軼i do盥瞠, doda m彗 is s鏊. Wyrobi elastyczne ciasto, odstawi na 30 min. do wyro郾i璚ia. Po up造wie okre郵onego czasu ciasto jeszcze raz zagnie嗆 i ponownie odstawi na 30 min. Piec chleb w temp. 220 stopni C, przez ok. 50 min.



16:23, mania179 , Chleb
Link Dodaj komentarz »