poniedzia貫k, 07 grudnia 2009
Sernik orzechowy

Ciasto to kusi這 mnie ju bardzo d逝go, jednak do pieczenia sernik闚 mam pewne obiekcje, ale 豉komstwo zwyci篹y這. Jest to drugi sernik w moim 篡ciu, wykonany od pocz徠ku do ko鎍a przeze mnie, dlatego moje zadowolenie jest podw鎩ne.

Bardzo smakuje mi kremowa masa serowa, warstwa orzechowa r闚nie jest niczego sobie, jednak瞠 ze wzgl璠u na u篡ty mi鏚 (powinien to by golden syrup) wydaje mi si troszk za s這dka.

Przepis pochodzi z najbardziej znanego bloga kulinarnego w sieci.



Sk豉dniki na sp鏚:

  • 1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych pe軟oziarnistych (da豉m wi璚ej) *
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego mas豉 (ok. 60 g)


Sk豉dniki na sp鏚 wymiesza, wcisn望 w dno formy (tortownicy) o 鈔ednicy 23 cm **. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

Sk豉dniki na mas orzechow:

  • 2/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego mas豉
  • 2 jaja
  • 200 g posiekanych orzech闚 w這skich
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


Wszystkie sk豉dniki wymiesza, podgrza, gotowa 8 - 10 minut do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Wyla na podpieczony sp鏚 i odstawi na bok.

Sk豉dniki na mas serow:

  • 750 g sera 鄉ietankowego (doda豉m 900 g)
  • 1 szklanka br您owego cukru (u篡豉m bia貫go)
  • 2 造磬i m彗i
  • 4 jajka (doda豉m 3 bardzo du瞠)
  • 2/3 szklanki krem闚ki
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii


Twaro瞠k ubi, dodawa stopniowo cukier, m彗, jajka wbija po jednym i dalej miksowa. Na koncu wla krem闚k i ekstrakt z wanilii, zmiksowa. Mas serow wyla na mas orzechow.

Piec 1 godzin w temperaturze 175ºC. Wystudzi i trzyma w lod闚ce minimum 4 h przed podaniem (ch這dzi豉m na dworze przez ca陰 noc).


* Mama zapomnia豉 kupi, a ja nie mog豉m znale潭 pe軟oziarnistych ciastek w naszym niedu篡m sklepie, wi璚 u篡豉m p馧s這dkich herbatnik闚;

** mia豉m tylko tortownic o 鈔. 26, wi璚 w takiej piek豉m.

16:46, mania179 , Serniki
Link Komentarze (2) »