czwartek, 24 grudnia 2009
Marcepanowe prezenty

Marcepanowe prezenty

Kuleczki zwane "marcepanowymi prezentami" ze sposobu I pierwszy raz zrobi豉m kilka lat temu. I prawd m闚i帷 - u mnie w domu marcepan nie cieszy si popularno軼i - ka盥y go lubi, ale w bardzo umiarkowanych ilo軼iach. Za to ja go po prostu uwielbiam, szczeg鏊nie, kiedy spo篡wam go w postaci naturalnej :) tzn. nieprzetworzonej - nie jako nadzienie do piernika czy do innego ciasta, nie w czekoladnie, tylko w stanie surowym. Jednak瞠 z powodu 安i徠 ka盥 kulk obtoczy豉m w gorzkiej czekoladzie (w orginale by這 to gorzkie kakao, ale kulki w nim - jak dla mnie - s nie do prze趾ni璚ia, bo po prostu takiej goryczki zdzier篡 nie mog ;) jednak je郵i kto lubi, albo chce spr鏏owa to polecam najpierw obtoczy jedn pralink w kakao i zje嗆, a potem oceni, czy smak spe軟ia jego oczekiwania).


Przepis pochodzi z gazetki 'Ciasta 鈍i徠eczne' (grudzie '06)


I spos鏏

  • 40 dag migda堯w
  • 30 dag cukru pudru
  • 4-5 造瞠k amaretto (lub rumy, ew. soku z cytryny) *
  • 200 g gorzkiej czekolady **
  • 90 g mas豉 **


Migda造 zala wrz徠kiem i obra. 30 dag zemle, doda do cukru pudru oraz wla alkohol i wymiesza. Utrze drewnian pa趾, a nast瘼nie ustawi garnek z mas na niewielkim ogniu i podgrzewa ci庵le ucieraj帷, a masa zacznie odstawa od 軼ianek naczynia. Nast瘼nie prze這篡 mas marcepanow na wilgotn lnian 軼iereczk i pozostawi w ch這dnym miejscu na dob. Po tym czasie z masy formowa kulki, do ka盥ej wk豉daj po migdale (raczej ich zostanie). Czekolad rozpu軼i z mas貫m i obtacza w niej gotowe kulki. Pozostawi do zastygni璚ia czekolady.


II spos鏏

  • 10 dag obranych migda堯w
  • gotowa masa marcepanowa
  • 200 g gorzkiej czekolady **
  • 90 g mas豉 **


Nale篡 post瘼owa tak samo jak w sposobie I, pomijaj帷 przygotowywanie masy marcepanowej i zaczynaj帷 od formowania kulek.


* je郵i masa jest zbyt sucha (ja musia豉m dola wi璚ej), to trzeba do這篡 jeszcze p造nu

** w oryginale gorzkie kakao, zamiast polewy czekoladowej

pi徠ek, 11 grudnia 2009
Pralinki bounty

Czekolada to z這郵iwy tw鏎! Ostatnio, przy 鈍i徠ecznych muffinkach (ma豉 autoreklama, a co!:) ) wysz豉 pi瘯na. Dzisiaj niestety - zupe軟ie inaczej. Bo problem闚 z zaczekoladowaniem bounty mia豉m niema這. Nabrana 造磬 "rozpuszczona" czekolada gorzka, nie sp造wa豉 z 造磬i, tylko si do niej przykleja豉 - i nie odpada豉 (pr鏏a I). Z czekolad mleczn sta這 si dok豉dnie to samo (pr鏏a II). Zawiedziona si璕n窸am do szafki i znalaz豉m tam gotow polew czekoladow - i by to strza w 10! (pr鏏a III). Czekolada 豉dnie i r闚no si rozprowadza豉, szybko zastyga豉 i nie by這 w niej wi鏎ek z poprzednich pralinek (a tak dzia這 si w wypadku pr鏏y IV). Polewy tej mia豉m jednak zbyt ma這, wi璚 jeszcze raz postanowi豉m spr鏏owa z czekolad, dola豉m do niej krem闚ki i zrobi豉 si 鈔edniop造nna. Jednakowo zdecydowanie bardziej podobaj mi si batoniki w gotowej polewie, dlatego te w przepisie podaj tak.

Przepis jest st康, jednak na wielu blogach pojawia si niewiele zmieniony.




Sk豉dniki (wysz這 mi 20 batonik闚)

  • 200 g wi鏎ek kokosowych (musia豉m dosypa jeszcze ok. 50 g, bo masa mby豉 bardzo, bardzo mokra)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g krem闚ki
  • 70 g mas豉
  • 2 op. (200 g) deserowej polewy do ciasta lub 200 g czekolady (nie polecam)


Wi鏎ki wymiesza z cukrem. Mas這 pogrza z krem闚k do jego rozpuszczenia. Doda do wi鏎ek i wymiesza mas. W這篡 j do lod闚ki, 瞠by zwi您a豉 (i aby pro軼iej by這 formowa kulki). W d這niach formowa pralinki, uk豉da np. na blaszce. Sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Po tym czasie, rozpu軼i polew i dekorowa batoniki. Odstawi do st篹enia czekolady.

Smacznego!

bounty w przygotowaniu

Bounty

a tu jeszcze odpowied na pytanie: co zrobi豉m z 150 g czekolady z powy瞠j opisanych pr鏏...

czekolada

odpowied jest prosta - mocno czekoladow czekolad na gor帷o z pr康em (w wersji dla doros造ch) ;)




Przepis zaliczam do akcji Cudawianki "Prezenty 安i徠eczne" :) (uda這 mi si!)