鈔oda, 23 grudnia 2009
Krajanka kokosowo-czekoladowa.

Krajanka

Czy te tak czasem macie, 瞠 gdy tylko ujrzycie jaki przepis na czyim blogu i wypiek z owego przepisu jest dla Was po prostu stworzony – odpowiada w ka盥ym calu i pod ka盥ym wzgl璠em, nie mo瞠cie zasn望 i normalnie funkcjonowa, dop鏦i nie pomo瞠cie przepisowi sta si rzeczywisto軼i?

Krajank zrobi豉m od razu, gdy pojawi豉 si u Majanki. Bardzo nam smakowa豉, po陰czenie czekolady i kokosu jest naprawd pyszne :) zmieni豉m tylko nazw, bo zmniejszy豉m obie warstwy czekoladowe o ponad po這w, a warstw kokosow zostawi豉m w du瞠j ilo軼i :)



Sp鏚:

  • 80 g gorzkiej czekolady, po豉manej na kawa趾i
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 70 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 1 jajko
  • 150 g m彗i
  • 2 造磬i kakao

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem przy pomocy miksera na puszyst mas. Nie przerywaj帷 ubijania, doda rozpuszczon czekolad oraz roztrzepane jajko. Ubija na ma造ch obrotach, do czasu, a sk豉dniki si po陰cz. Do masy przesia m彗 oraz kakao. Wymiesza, tak, aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na dnie formy o wymiarach 16 x 26 cm (lekko posmarowanej mas貫m i wy這穎nej papierem do pieczenia). Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.


Masa kokosowa:

  • 225 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 puszka (395 g) s這dkiego mleka skondensowanego (pomyli這 mi si i doda豉m 500 g)
  • 2 jajka (da豉m jedno)

Jajka roztrzepa widelcem, wymiesza z mlekiem skondensowanym i wi鏎kami kokosowymi. Rozprowadzi na podpieczonym spodzie.

Piec 25 minut, lub do czasu, a masa si zarumieni. Pozostawi do ca趾owitego wystygni璚ia.


Masa czekoladowa:

  • 100 g mas豉
  • 300 g gorzkiej czekolady


Mas這 rozpu軼i w rondelku na 鈔ednim ogniu, nast瘼nie zmniejszy ogie, doda po豉man na kostki czekolad. Miesza metalow 造磬 do czasu, a czekolada si rozpu軼i i powstanie g豉dka masa. Gotow mas wyla na mas kokosow.
Wstawi na ok. 30 minut do lod闚ki lub innego ch這dnego miejsca. Nast瘼nie pokroi na kawa趾i.


Krajanka 2