niedziela, 17 stycznia 2010
Kawa cappuccino

cappuccino

"Cappuccino - w這ski nap鎩 kawowy z dodatkiem spienionego mleka i szczypt sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane cz瘰to do smaku z ga趾 lod闚 w 鄉ietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne w這skie cappuccino sk豉da si z 25cm3 espresso, do kt鏎ego wlewa si odpowiednio spienione mleko. Mleko spienia si przy pomocy gor帷ej pary uwalnianej przez specjaln dysz zanurzon w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z w這skim normami pianka na cappuccino ma 1-2 cm grubo軼i i charakteryzuje si kremow, ciek陰 konsystencj, jest te ca趾owicie pozbawiona widocznych p璚herzy powietrza. Obj皻o嗆 cappuccino to 120-150 cm3."


Moje cappuccino jest troch 'oszukane', tj. nie przygotowywa豉m go tak jak we w這skich kawiarniach :) niemniej jednak bardzo mi smakuje.

Delikatnie zmodyfikowany przepis pochodzi z ksi捫ki 'Kuchnia polska' autorstwa Ewy Aszkiewicz.



Sk豉dniki

  • 4 fili瘸nki pe軟ot逝stego mleka
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 p豉skie 造瞠czki dobrej gatunkowo kawy rozpuszczalnej (chocia oczywi軼ie mo積a te zast徙i j zaparzon espresso, tylko, 瞠 nie pr鏏owa豉m i nie wiem w jakich proporcjach)
  • cukier do smaku
  • bita 鄉ietana do dekoracji


Fili瘸nki, w kt鏎ych podamy kaw, nale篡 trzyma we wrz帷ej wodzie. Mleko podgrza do momentu wrzenia, nie dopu軼i do zgaotowania, zdj望 z ognia, doda 5 startych kostek (jedn zostawi do dekoracji), cukier i kaw. Sk豉dnki wymiesza a ca這嗆 lekko si spieni. Kaw rozla do fili瘸nek, udekorowa 鄉ietan i czekolad.

PS Polecam cukierki widoczne na fotografii :) - s naprawd pyszne.

16:13, mania179 , Napoje
Link Komentarze (3) »