sobota, 30 stycznia 2010
Tort bezowy z kremem nutellowym

Tort bezowy

Tort na os這d 篡cia po niesprawiedliwie przegranym meczu naszych szczypiornist闚 z reprezentacj Chorwacji.

A tak na serio – nie wzi窸abym si za ten tort, gdyby nie:

a) zapewnienia Viridianki o 豉two軼i i pyszno軼i tort闚 bezowych :)

b) zapasem bia貫k, kt鏎e zosta造 mi po innym wypieku, asle o tym p騧niej.

W ka盥ym razie tort jeszcze niepr鏏owany, aczkolwiek krem pyszny. Mia豉m jedynie problem z bezami – jedna ‘oklap豉’, a dwie inne nie chcia造 oderwa si od papieru.

Przepis od Viri. Cytuj :)

Sk豉dniki na 3 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k
  • 250 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej

Blach do pieczenia wy這篡 papierem, na kt鏎ym narysowa 3 okr璕i o 鈔ednicy 20 cm (najpro軼iej odrysowa jaki talerzyk lub miseczk). Ubi bia趾a na sztywno, dalej ubijaj帷 dodawa cukier, 造磬a po 造盧e, co bardzo wa積e - stopniowo. Na ko鎍u delikatnie wmiesza skrobi i sok z cytryny.

Mas wy這篡 na narysowane ko豉. Piec przez 1 godzin w 140ºC. Wy陰czy i lekko uchyli piekarnik - maj tak wystygn望 (najlepiej zrobi to na noc).

Sk豉dniki na krem:

  • 400g serka mascarpone
  • 8造瞠k nutelli
  • 2-3 造磬i gorzkiego kakao

Serek, nutell i kakaodok豉dnie zmiksowa.

Dodatkowo:

  • wi郾ie, wydrylowane i pokrojone na po堯wki

Mas podzieli na2 cz窷ci i prze這篡 ni 3 blaty bezowe, dodatkowo na ka盥ej warstwie kremu uk豉da owoce. Wierzch udekorowa wi郾iami. Tort nadaje si od razu do spo篡cia. Przechowywa w lod闚ce.

21:01, mania179 , Torty
Link Komentarze (7) »
鈔oda, 25 listopada 2009
Koniec i Pocz徠ek

Nigdy nie zak豉da豉m w internecie kont, nie mia豉m te bloga, nie wrzuca豉m zdj耩 do sieci, zwyczajnie nie mia豉m z tym do czynienia. I pewnie niewiele by si zmieni這, pewnie nie zak豉豉bym dzi tej strony, w豉snej, gdyby nie pewna sytuacja, kt鏎a zdarzy豉 si we wakacje...


Dlaczego taki blog?

Szukaj帷 przepisu na pierniki (a by to lipiec), natkn窸am si na kika przestarannych blog闚, z pi瘯nymi zdj璚iami i opisami. Jako naturalny, ludzki odruch pojawi豉 si pozytywna zazdro嗆. Jednak瞠 do decyzji o za這瞠niu w豉snego musia豉m dojrze.


Dlaczego taka nazwa?

Niedawno dosta豉m ksi捫k pt. "S這dkie inspiracje", kt鏎y to tytu bardzo mi si spodoba.

15:36, mania179 , Torty
Link Dodaj komentarz »