sobota, 24 kwietnia 2010
Zapiekanka nale郾ikowa

zapiekanka


Mam kilka (no, mo瞠 kilkana軼ie:D) zaleg造ch przepis闚, musz wreszcie uskuteczni dodawanie ich na blog. Zaczynam od tej zapiekanki, zrobionej p騧n zim, cho smacznej nie tylko w ch這dne dni.

Sk豉da si ona z nale郾ik闚 z serem, zalanych polew budyniow oraz zapieczonych. Wspaniale smakuje ze 鈍ie篡mi, najlepiej niedojrza造mi jeszcze bananami i orzechami.

Zdj璚ia ma這 urodziwe, bo robione na szybko ;) (jedzenie nam styg這 i mnie pospieszano ;D)



Przepis przywioz豉m z Anglii, a znala豉m go w jakiej polskiej gazetce w kuchennej szufladzie moich nauczycieli :)


Sk豉dniki na ciasto nale郾ikowe

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 30 dag m彗i

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa i odstawi na 10 minut. Sprawdzi konsystencj ciasta
(ewentualnie doda troch m彗i lub mleka), sma篡 nale郾ki (ja sma篡豉m grube).


Sk豉dniki na mas serow

  • 50 dag kremowego twarogu
  • 2 鄴速ka + 2 bia趾a
  • 4 造磬i cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie: rodzynki

Twar鏬, 鄴速ka i oba cukry zmiksowa. Doda bian ubit z bia貫k i delikatnie wmiesza do masy. Smarowa nale郾ki, zwija w rulony i uk豉da w naczyniu 瘸roodpornym.


Sk豉dniki na 'krem'

  • 2 鄴速ka
  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • torebka budyniu 鄉ietankowego

Wszystkie sk豉dnki wymiesza, zmiksowa, wyla na nale郾ki.

Zapiekank piec w 180 o C (trzeba uwa瘸, bo wszystko zale篡 od piekarnika, ja si zwykle trzymam tej temperatury) do zg瘰tnienia sosu.


Dodatkowo

  • banan pokrojony na kawa趾i
  • orzechy (dowolne, u mnie w這skie)
  • herbatniki

Gotow zapiekank udekorowa bananami, orzechami i herbatnikami. Podawa od razu, ciep貫.


Smacznego :)

zapiekanka2

poniedzia貫k, 19 kwietnia 2010
Kokosowe placuszki z ananasem

nale郾iki

Ananas jest pyszny. Kokos jest pyszny. Po陰czenie ananasa i kokosa jest pyszne. Te placuszki s pyszne. :D

Nie wiem, co mog o nich jeszcze napisa. Chyba nic, poza tym, 瞠 koniecznie trzeba ich spr鏏owa!

Przepis z Brulionu.

Sk豉dniki

  • 2 szklanki m彗i
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 jaja
  • 75 g mas豉
  • 3 kopiaste 造磬i cukru (zamiast tego wla豉m syrop, kt鏎y pozosta po ananasach)
  • 5 kopiastych 造瞠k wi鏎k闚 kokosowych
  • 3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia (da豉m 2,5)
  • 12-15 kr捫k闚 ananasa z puszki (tyle, ile placuszk闚; ja potrzebowa豉m 14)

Mas這 rozpu軼i, pozostawi do ostygni璚ia. M彗, proszek i wi鏎ki i cukier wymiesza w naczyniu, doda mleczko i zmiksowa. Wbija jajka i dalej miksowa, nast瘼nie mas這 i zmiksowa po raz ostatni.Ods帷zy kr捫ki ananasa. Patelni teflonow*nagrza, p騧niej zmniejszy ogie, nak豉da ciasto,k豉嗆 ananasa. Sma篡 z drugiej stony, gdy pierwsza jest ju usma穎na.

* sma篡豉m na ma貫j patelce, wielko軼i placka.

nale郾iki2