niedziela, 07 lutego 2010
Rogaliki dro盥穎we z d瞠mem wi郾iowym

rogaliki

Rogalikami zajadali鄉y si w poprzedni weekend, nie mog豉m wstawi ich na bloga, bo zapodzia mi si aparat ;)

U篡豉m do nich d瞠mu wi郾iowego, ale my郵, 瞠 r闚nie dobrze b璠 smakowa造 z innym nadzieniem. Z ciastem pracuje si bardzo przyjemnie, jedyny problem to to, 瞠 niekt鏎e rogaliki mi si podczas pieczenia porozkleja造 :)


Przepis z ksi捫ki 'Kuchnia polska'.


Sk豉dniki:

  • 3 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 2 kopiaste 造磬i cukru pudru (cho ja da豉bym troszk wi璚ej, bo wysz造 mi ma這 s這dkie)
  • 6 dag mas豉 lub margaryny
  • 3 鄴速ka
  • 3 dag dro盥篡
  • sk鏎ka otarta z cytryny (opcjonalnie, ja nie doda豉m)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklank mleka
  • powid豉/marmolada/d瞠m
  • cukier puder lub lukier o dowolnym smaku

Do przesianej m彗i doda rozczyn zrobiony z ciep貫go mleka, dro盥篡, 造瞠czki m彗i i 造瞠czki cukru pudru, 鄴速ka, cukier puder, sk鏎k i s鏊, wszystko wymiesza. Pod koniec zagniatania doda roztopione i ostudzone mas這 (ew. margaryn) i jeszcze przez chwil wyrabia, a t逝szcz zostanie ca趾owicie wch這ni皻y. Przykry ciasto 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i. Ciasto rozwa趾owa, wyci望 tr鎩k徠y, nak豉da powid豉/marmolad/d瞠m i zwija rogaliki. Uk豉da je na blasze w odst瘼ach, poczeka a podwoj obj皻o嗆 i piec w temp. 170 stopni C przez 25 min. Po ostudzeniu posypa cukrem pudrem lub posmarowa lukrem.


rogaliki2

wtorek, 08 grudnia 2009
Cynamonki

Cynamonki

Bu貫czki z cynamonem - czyli cynamonki - zanotowa豉m w swoim zeszycie z przepisami podczas emisji programu na TVN Style pt. "Notes kulinarny". Opr鏂z tych bu貫czek, zapisa豉m sobie wiele innych przepis闚, m. in. na tatar z 這sosia czy ciasto cytrynowe. Cynamonki na papierze przele瘸造 u mnie kilka lat i nigdy nie mia豉m odwagi pom鏂 im sta si rzeczywisto軼i z prostego powodu - niepowodzenia przy innym przepisie prowadz帷ej wy瞠j wspomniany program.

Niedawno uda這 mi si znale潭 chwil samotno軼i, w kt鏎ej mog豉m przepis wypr鏏owa (i w razie kolejnego nieudanego wypieku udawa, 瞠 nic nie tworzy豉m :) ). Musz przyzna, 瞠 bardzo mi cynamonki posmakowa造, zreszt - nie tylko mnie, bo mimo 瞠 w domu jest wiele os鏏 uwielbiaj帷ych s這dycze, rzadko kiedy zdarza si, aby co zosta這 poch這ni皻e w takim tempie.

Przepis pochodzi z programu "Notes kulinarny".


Sk豉dniki na zaczyn

  • 30 g dro盥篡
  • 造瞠czka cukru
  • 100 ml mleka lekko podgrzanego
  • 造瞠czka m彗i pszennej

Do mleka wkruszy dro盥瞠, zasypa m彗 i cukrem, odstawi do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce.


Sk豉dniki na ciasto

  • 3 鄴速ka
  • 50 g cukru
  • 250 g m彗i
  • 100 g mas豉

Utrze kogel-mogiel z 鄴速ek i cukru. Doda m彗 i rozczyn, wyrobi. Odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 p馧 godziny. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i posmarowa ‘mas’:


Sk豉dniki na farsz

  • 25 g mas豉
  • 50 g cukru
  • 造瞠czka cynamonu

Mas這 rozpu軼i, wymiesza z cukrem i cynamonem.

Posmarowane ciasto zwin望 i kroi na plasterki. Uk豉da na blasze przekrojon cz窷ci do g鏎y. Pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec 8-10 minut w temp. 200oC.

Smacznego! :)