niedziela, 20 grudnia 2009
Pierniczki (II)

Pierniczki (II)

Nie wyrabiam si! Piek do嗆 intensywnie, mam kilka zaleg造ch przepis闚 do wrzucenia, ale nie mam kiedy tego zrobi. Wszystko przez zbli瘸j帷y si koniec semestru, wszyscy chc ‘na豉pa’ stopni, ile tylko si da, bo zaraz po powrocie do szko造 po przerwie 鈍i徠ecznej – wystawianie ocen. Nie mam czasu na pisanie notek, niestety, ale 篡j nadziej, 瞠 do 鈍i徠 uda mi si wstawi to, co zrobi豉m i obfotografowa豉m.


Pierniczki, trzecie w tym roku i nie ostatnie jeszcze (ale tych czwartych ju na pewno do 鈍i徠 nie uda mi si zaprezentowa) s aromatyczne, na miodzie – takie jakie powinny by pierniki. Jedyny problem by w tym, 瞠 mi nie zmi瘯造… :)


Przepis pochodzi od Dorotu.


Sk豉dniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 造瞠k mi瘯kiego mas豉
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka sody
  • 3 造瞠czki przyprawy do piernika

Wszystkie sk豉dniki po陰czy, zagnie嗆 ciasto. Wa趾owa na ulubion grubo嗆, wykrawa pierniczki. Piec w temp. 180oC przez oko這 10 min. (im d逝瞠j pieczone tym twardsze)

Pierniczki (II) 2

Pierniczki (II) 3














pi徠ek, 04 grudnia 2009
Pierniczki z ziemniak闚

Uwielbiam piec pierniczki. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, roznosz帷ych si po ca造m domu. Uwielbiam 鈍i皻a i wszystko, co jest z nimi zwi您ane. Nie denerwuje mnie przed鈍i徠eczny sza, ani to, 瞠 w pa寮zierniku pojawiaj si miko豉je i inne ozdoby.

Pierniczki bardzo mnie ciekawi造, g堯wnie ze wzgl璠u na sw鎩 sk豉d, a mianowice spor domieszk gotowanych ziemniak闚.


Przepis pochodzi z gazetki 'Ciasta 鈍i徠eczne' (grudzie '06)


Sk豉dniki

  • 75 dkg ziemniak闚
  • 45 dkg m彗i
  • 6 jajek
  • 70 dkg cukru*
  • 50 dkg siekanych orzech闚**
  • 10 dkg kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 3 opakowania proszku do pieczenia (48 g)
  • 6 造瞠czek przyprawy do piernika***


Ziemniaki obra i ugotowa, przecisn望 przez prask na puree****. Do nich doda m彗 wymieszana z proszkiem, cukier, jajka, sk鏎k, orzechy i przyprawy, zagnie嗆 ciasto. Wyk豉da porcje na nat逝szczon blach (ja wy這篡豉m pergaminem), formowa pierniczki (ciasto jest do嗆 lepkie, mo積a formowa zwil穎nymi palami, ale nie powinno by zbyt g瘰te). Piec przez 15 min. w temp. 180oC.

* dla mnie by造 troszk za s這dkie, ale reszcie odpowiada造

** jako 瞠 w rodzinie jest du瞠 st篹enie uczulonych pieczone na orzechy – pomin窸am.

*** w oryginale by造 4 造瞠czki cynamonu, 1 mielonych go寮zik闚 i 1 造瞠czka mielonego ziela angielskiego

**** potraktowa豉m widelcem, gdy nie chcia這 mi si brudzi praski

wtorek, 01 grudnia 2009
Pierniczki

Od dawna polowa豉m na przepis na pierniczki, kt鏎e b璠 przede wszystkim mi瘯kie. Zale瘸這 mi na tym, 瞠by wreszcie te pyszne ciasteczka nie by造 idealnym narz璠ziem do rzucania w 軼ian w czasie zwi瘯szonej 'nerwowo軼i' ;), dlatego jeszcze przed 鈍i皻ami postanowi豉m wypr鏏owa ten przepis. I by to strza w dziesi徠k! Co prawda, ciasto do嗆 ci篹ko mi si wa趾owa這 - zapewne to przez dro盥瞠 - ale warto by這 si pom璚zy.

Przepis znalaz豉m na forum Cin Cin.

Z przepisu wysz這 mi oko這 45 pierniczk闚.

Sk豉dniki

  • 2 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody
  • czubata 造磬a miodu
  • 1,5 造瞠czki przyprawy do piernik闚
  • 25 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 25 g mas豉
  • 1 jajko

M彗 wymiesza z cukrem pudrem i sodk. Mi鏚 podgrza z przyprawami, doda do m彗i, nast瘼nie doda dro盥瞠, mas這 i jajko. Zagnie嗆 ciasto, wycina pierniczki. Piec przez 15 minut w temp. 190oC.